Svenska English Deutch Polish

Lake

Vad händer i Kinda JUST NU?


Aktiv fritid

Fritidslandet, Amundebo Södergård

Vårt uppdrag, att tillhandahålla mat, boende, rekreation och upplevelser

Källs Angels

En ny träningsform ”ZUMBA FITNESS” Dansa dig i form! Lär dig dansa latino och bränn bort hänget på köpet.

Torpöns Färjeläger

Torpöns Färjeläger kombinerar det bästa av land och sjö. Hos oss kan du stilla din hunger och törst i restauranger och glassbar, bo på camping, hyra stuga och njuta av ett boende i en magnifik natur. Eller varför inte klättra höghöjdsbana, besöka Naturum Sommen, spela boule

Wånga Häst

Wånga mellangård ligger i södra Östergötland. Här är det hästarna som gör jobbet - i skogen och på åkern men även framför finvagnen.Här får man uppleva känslan av styrka och smidighet hos en nordsvensk hingst när den körs i skogen, eller det rofyllda lunkandet i plogfåran och känna doften av nyplöjd jord och varma hästar.Erbjuder prova-på-dagar och kortkurser. Produkter: Nordsvenska avelshingstarFörsäljning av nordsvenska hästarMottagning av inkörningshästarKörkurserProva-på-dagarKöruppdrag

Vesterby Golf & Conference Resort

Vesterby Golf & Conference Resort - Läget är underbart, i en avÖstergötlands vackraste delar med närhet till sjöarna Stora - Lilla Rengen och ett unikt eklandskap inpå knutarna. Det ställer naturligtvis krav på själva banan. Den smälter in i naturen, samtidigt som den tar tillvara de utmaningar den har att erbjuda

Stall Råshult

För dig som behärskar ridning i alla tre gångarterna, erbjuds det året runt guidade turer i spännande ridterräng på egen eller hyrd häst. För den mer oerfarne finns möjlighet till ridning på ridbana eller i ridhus.Ridning på ridbana eller i terräng på välutbildade halvblodshästar. 1 timme - ½ dag med fika.Boende i stuga på gården. 3 rum o kök, fullt utrustat med dusch o WC. Vinterbonat.Hästhotell: Egen häst kan medtagas. Uppstallning i box eller spilta. Taggtrådsfria hagar.

Naturguiden Svenska Äventyr AB

Äventyrs- och aktivitetsarrangör.

Horns Scoutkår

Kanotuthyrning, kanotarrangemang.

Horns Scoutkår

Utdelningsadress:Stångågatan 37590 42 Horn

Föllingen Hotell

Föllingen är ett boende som erbjuder olika typer av aktiviteter.

De hyr ut Cyklar, mopeder kajaker och kanoter. Dessutom erbjuder de bra promenad och löpstråk.

Kinda Golfklubb

Svinga klubban i vacker natur.

Gjestgiferi Sommarhagen

Sommarhagen erbjuder bl.a Boende i en genuin Svensk miljö

De har kanot- och cykeluthyrning samt erbjuder sina kunder att prova på lerduveskytte, fina långfärdsskridskoturer samt fiske och ridturer.

Kinda Häst

Ridutbildning med specialinriktning på kroppsmedvetenhet, balans, symmetriträning av ryttare och häst i dressyr och hoppning. Privatlektioner, dressyrgrupper, tömkörningskurser, sitsträning, terapiridning. Kinda Häst erbjuder välskolade hästar men även egen häst kan medföras.Verksamhet året runt.

Eda Ridskola

Boka en turridning

Eftersom både Jessica och Robert Anderberg har helikoptercertifikat kan de erbjuda helikopterrundturer. De kan också anordna lerduveskytte, bågskytte, hästskokastning, yxkastning och en hel del annat.

Fattiggårdens Hästnöje

Bo på gården och välj mellan massor av aktiviteter såsom rida på Shirehästar, bada, basta, fiska.

Linköping Kajak

Erbjuder guidade gruppturer och uthyrning av kajaker i Linköping och i Kinda kanal. Perfekt för kompisgänget, arbetsgruppen, i samband med konferens, kick-off, möhippa eller svensexa.På Kinda kanal och sjösystemen strax söder om Linköping finns några av Sveriges finaste paddelvatten. Med kajak kan ni vattenvägen färdas sammanlagt ca 10 mil i en unik kulturhistorisk miljö och uppleva slott, kyrkor, slussar och en fantastisk natur på nära håll.

Kinda Kajak

Uthyrning och försäljning av kajaker.

Kinda Naturisbanan

Vid Rimforsa söder om Linköping ligger sjön Åsunden. Och på den norra delen av sjön mellan Rimforsa och Ulvesund plogas varje vinter en skridskobana. Istjocklek och väder avgör hur lång banan blir.

Kinda Paintballpark

Kom och spela paintball på privat bana. Ni får vägledning in i aktiviteten av en personlig guide och serveras även mat under de timmar ni spelar. Vi arrangerar även andra gruppaktiviteter såsom femkamp.

Kontakt

Telefon: 0708-12 29 29E-post: roger@rbl.nu

Kinda Ridklubb

Lektioner och lägerverksamhet.

Kinda Ryttarförening

Lektioner och lägerverksamhet.

Östgöta Häst

Passande ritter och lektioner finns för allt från nybörjare till riktigt erfarna ryttare.

Bra hemsida på Svenska Engelska eller tyska.

Natur Guiden

Det är nog så att vi har kunskap och aktiviteter som ger Er fantastiska upplevelser, stärker både grupp och individ och får oss alla att må en smula bättre.

Vårt kontor ligger i Linköping men vi är mobila och genomför våra arrangemang runt om i Östergötland, eller på någon annan trevlig plats där Ni vill vara.

Swedish Power

Kom och ha roligt med världens starkaste man!

Motorer, fart, bränsle, olja, bus, folkrace, ATV, quadracing, vilt, naturupplevelser, jakt, fiske, ridning, traktorkörning, timmerlastning, femkamp och mycket, mycket mer...

Tolvmannabackens alpina skidsportcentrum

Tolvmannabacken är Östra Götalands största skidanläggning. Sju nedfarter och fem liftar gör att alla åkare trivs. Från nybörjare till proffs.

Testa slalom, storslalom och snowboard. Brädåkarna har till och med ett eget område. Belysning i alla backar och bra snökanoner gör att du kan åka ofta och länge.

Skidskola, snowboardskola och pulkabacke gör att hela familjen trivs. Värm upp på hemmaplan inför skidsemestern!

Vintercamping finns precis bredvid backen.

Backen brukar vara öppen från julhelgen till slutet av mars. Även när det är grönt i Linköping eller Vimmerby går det ofta att åka.

SkidBoden.se

Hos Skidboden.se kan ni hitta det mesta för att göra vintern roligare. Både uthyrning & försäljning!

Vandra i Kinda på Östgötaleden

Passa på att se Östergötland! Du har 140 mil vandringsled att välja på vilket garanterar dig en varierad natur- och kulturupplevelse

Öknehults Vandrarhem och Fritidscenter

Vår Kursgård är naturskönt belägen i orörd vildmark. Vi har Vandrarhem och Småstugor, 50 m till egen badsjö: Bad & Fiske! Milsvida svampskogar, som inbjuder till Promenader och Svampplockning. Tillgång till Vildsvinsjakt!Stugorna uthyres under kortare eller längre perioder, även årsvis.Vi har också Ridläger & Turridning.Bara 350 km från Danmark!

Sport

Linköpings Hockey Club- LHC

Med kontinuitet och nybyggaranda som ledord har LHC utvecklats från ett mittenlag i division 1 till toppen av svensk hockey på bara femton år. De senaste åtta säsongerna har laget slutat bland de fem bästa i Elitserien och har ett slutspelsfacit som de senaste fem säsongerna lyder två kvartsfinaler, en semifinal och två finaler. Men än jagar vi det ack så eftertraktade gulde

Åtvidabergs FF

Med en omgång kvar att spela i Superettan 2009 kvalificerade sig Åtvidaberg för spel i Allsvenskan 2010, första besöket i Sveriges högsta division sedan 1982. ÅFF slutade näst sist i Allsvenskan säsongen 2010, vilket innebar nedflyttning och spel i Superettan under säsongen 2011. Åtvidabergs sejour i Superettan blev endast ett år -den 17 oktober 2011 kvalificerade de sig för Allsvenskan 2012 efter bortaseger mot GIF Sundsvall.

För Barnen

Rövarkulan vid Nybygget

I grottan höll sju rövare till. De rövade till sig en flicka från Vånga som hölls fången i flera år. Vångabönderna hämnades genom att röka ihjäl rövararna i deras grotta. Så sägs det, vad tror du?

Vägbeskrivning:

Från Kisa väg 134 mot Åtvidaberg ca 19 km, sväng höger vid skylt Nybygget, fortsätt ca 2 km , grottan ligger på vänster sida av vägen ett par hundra meter in.

Kolmårdens djurpark.

Kolmårdens djurpark, ofta kallad endast Kolmården, är med sin yta på 1,72 km² en av Europas största djurparker. Den är belägen 18 km nordost om Norrköping

Eneby Norrgård

Hos oss får du träffa de flesta av lantgårdens alla djur; hästar, kalvar, stutar/tjurar, höns, kaniner, får, getter, hundar och katter.Vi guidar runt er bland djuren på gården och berättar om hur livet på bondgården fungerar idag. Prova på ridning och enkel fika ingår också i priset.

Busfabriken i Linköping

Här får alla barn hoppa, leka, busa, stoja, springa, pyssla, mysa och knasa sig så mycket de vill. På 3000 kvm lekyta ryms Europas största inhomhuslekland med klätterställningar, hängbroar, krypgångar, jättebollar, jättestora rutschkanor, bollhav, studsmattor, trampbilar, hoppborgar, multisportarena, airbazoka, biorum samt pysselhörna för de allra minsta.

Dessutom finns det en barberia och restaurang.

Bad

Medley Centralbadet i Norrköping

Medley Centralbadet har nu också äventyrsbad för både stora och små. Ta med familjen till Oasen där de kan äventyra med klättervägg, strömkanal, vattenpist, vattenrutchbanor eller koppla av i bubbelpoolen. Från det 28-gradiga badlandet finns även en simkanal till utomhusbassängen. Utomhusbassängen är öppet på sommaren. Här finns ett flertal bassänger, hopptorn, beachvolleyboll, soldäck m.m.

Medley Lundbybadet

Här finns äventyrsbad med vågor, strömkanal, vattenpist och vattenrutschbana. Bassäng för motionssimning. Här finns även utomhusbasäng öppen under sommaren. Relax med ångbastu och bubbelpool. Varmvattenbassäng med höj- och sänkbar botten. Barnpool för de allra minsta. Gym och gruppträningssal. Solarium och café. Babysim och minisim. Simskola. Vattengymnastik. Gruppträning såsom gympa, step, box, yoga, core mm.

Lundbybadet nås via Smålandsvägen

Boxholms Simhall

I den handikappanpassade byggnaden inryms en större bassäng och en barnbassäng, ett välutrustat gym, träningslokaler, solarium och cafeteria.

Skolgatan 1BOXHOLM

Medley Linköpings sim- och sporthall

Kom och lek i det unika äventyrsbadet på Medley Linköpings sim- och sporthall. Här finns grottor, bubbelpooler, hopptorn samt barnäventyr för de allra minsta. Simhallen i Linköping kan verkligen erbjuda en händelserik dag! Sommartid har även utomhusbasäng och konstgjord sjö.

Linköpings Simhall ligger på Hamngatan 30 i Linköping.

Valö, Björkern

Ulla-Britt som driver fiket på Valö har öppet under sommarmånaderna. Förutom en rejäl dos folkparksnostalgi kan man äta en räkmacka, ta en glass eller beställa en öl. Öppet alla dagar med hyfsat väder. Om du är i trakten, ta tillfället i akt, det går att betala med kort i kiosken. På Valö finns också ett naturreservat, en dansrotunda och en badplats.

Amundebosjön

Det här är ett friluftsbad i Ulrika. Badplatsen är belägen cirka 1/2 km utanför själva byn. Det finns flytbrygga och en flotte lite utanför bryggan. Innanför bryggan är vattnet ej så djupt utan är lämpligt för mindre barn. Det finns en plan för beachvolley och omklädningsrum av enklare standard. Toalett i form av torrdass. Grillplats

Åsundabadet

Sandstrand vid Åsunden, bryggor, hopptorn, WC. Nära till Rimforsa Camping som sommartid säljer glass och fika.

Ydrefors badplats

Sandstrand vid Brosjön, bryggor, WC, camping, stugor, sommarcafé.

Valö badplats

Sandstrand vid Björkern, bryggor, hopptorn, TC, sommarcafé.

Trossbonäs

Sandstrand vid Åsunden, TC

Söderöm badplats

Sandstrand vid Ämmern, bryggor, TC.

Råsöbadet

Sandstrand vid Åsunden, TC.

Vägbeskrivning: 8 km öster om Kisa längs väg 134 mot Åtvidaberg.

Rimforsa Bad och Camping

Fint bad med sandstrand, brygga och hopptorn.

Pinnarp, badplats

Sandstrand vid Övre Föllingen. WC, bryggor, hopptorn. Camping, sommarcafé, minigolf och grillplats.

Vägbeskrivning:

7 km väster om Kisa, väg 134 mot Österbymo/Eksjö. Vid skylt Boxholm/Malexander sväng höger. Kör förbi golfbanan. Sväng höger i rondellen.Belägen vid Pinnarp Camping.

Hycklinge badplats

Sandstrand vid Åsunden, bryggor, hopptorn, TC. Beläget i anslutning till Hycklinge samhälle

Hornåbergs badplats

Sandstrand vid Stångån, brygga, hopptorn, WC, camping, sommarcafé. Beläget vid Hornåbergs Camping.

Hallången

Sandstrand, bryggor och TC

Hallstad Ängar bad

Sandstrand vid Järnlunden, TC. Beläget vid naturreservatet Hallstad Ängar 5 km väster om Rimforsa

Hackelboö

Hackelboö ligger i sjön Järnlunden. Ön hyser en omväxlande natur, där Du som färdas på riksväg 34, som går över ön, kan vila en stund och kanske ta en promenad längs vattenbrynet.I Hackelboö naturreservat finns en mosaik av barr- och lövskog, kärr och ekhagmark. Om våren kan Du njuta av en blomsterprakt med olika sippor, tandrot, gullvivor, liljekonvaljer, lungört och vårärt. Längs stranden i väster finns hällmarker där det går bra att bada. Det finns också en sandstrand med eldstad strax norr om Tjurhuvud.

Glimmingen

Glimmingen, kommunal badplats med parkering och torrdass

Bjuggö

"O, hur skönt att utan kläderna, långt från hala dansgolvsbräderna, dansa få i sommarkväll en polka naturell!"

Fribadstrand. Sandstrand på ön Bjuggö i Åsunden, TC. Beläget: På Bjuggö i södra Åsunden. Obs Går endast att nå via båt.

Mansgölen- Guldkorn

Mellan Kisa och Ulrika ligger sjön Mansgölen. Där finns en liten badplats lämplig för en familj. Sjön här helt klar och har sandig botten.

Stora Gigeln- Guldkorn

Kommunen byggde för många år sedan en badbrygga till en handikappad kille så att han lättare skulle ha tillgång till sjön. Bryggan finns kvar och sjön erbjuder bad i ett helt klart vatten.

Vägbeskrivning: Åk från kisa tills du kommer till sjön Mansgölen, sväng in till höger och sen till höger igen. Åk ett par km förbi LillGigeln. På höger sida ser du sjön genom skogen.

Bio och Teater

Rimforsa Bio

Välkommen till Rimforsa bio, den lilla biografen med retrokänsla!

Bio Fokets Hus Kisa

Klicka på länken för program

Sightseeing

Rederi AB Kind - M/S Kind

Kryssningsverksamhet i Vättern och Kinda kanal. Både reguljär och chartertrafik.

Restauranger

Restaurang Doce AB

Stora Torget 2, 590 37 Kisa

Restaurang Doce AB

Restaurang, pizzeria och pub.

Storgatan 25, 590 37 KISA

Telefonnr: 0494-12920

Kisa Wärdshus och Hotell

Tingshustorget 1, 590 38 KISA

Telefon: 0494-122 22

Nya Blå Hästen

Lunchrestaurang med 70 sittplatser. Husmanskost samt á la carte. Festarrangemang kan ordna

Trädgårdslundsvägen 5, 590 38 Kisa

Telefon: 0494-122 00

Ryda Jakt & Fiske

Boende i lantlig miljö vid Åsundens strand. Restaurang, fiskebutik, båtuthyrning, fisketurer m guide

Ryda Gård, Björkfors, 590 46 Rimforsa

Telefon: 0494-640 30

Rimforsa Strand, Kurs & Konferens AB

Det prisbelönta köket lagar kulinariska måltider med lokala råvaror .

Fredrika Bremers Allé 2, 590 46 RIMFORSA

Telefon: 0494-792 90

Bella Donna Restaurang & Pizzeria

Restaurang, pizzeria och pub centralt belägen i Rimforsa.

Telefonnr: 0494-12920 Skolvägen 5, 590 43 RIMFORSA

Telefon: 0494-204 80

Kinda Motell

Ulrikavägen 1, 590 44 Rimforsa

Telefon: 0494-205 70

Café Columbia och Kisa Emigrantmuseum

Café Columbia och Emigrantmuseum beläget i en av Kindas äldsta byggnader med ett rikt kulturarv.

Storgatan 10, 590 38 KISA

Telefon: 0494 125 05

Mat och Miljö

Storgården Kurs & Konferens

Storgården har ett brett utbud av aktiviteter. Vi har många egna aktiviteter. Vår mest populära är Laga Mat Med Kocken. Där får ni själva vara med och laga er 3-rätters middag.

Falla Spelt & Bagarbod

Bröd och ekologisk ostkaka i gårdsbutik och café

Öppettider Tisdagar 11.00 – 19.00 och Fredagar 11,00 – 17,00

Övriga dagar behöver du ringa innan.

Brostorps Gård i Ydre

Sommarcafé från maj - september

Bokade grupper kan beställa året runt - Ostkaka med sylt och vispgrädde, kaffe eller dricka. Boka bord eller ring för hämtning.

Asby lanthandel

Vi har en rad lokalproducerade produkter: Potatis från

Rödje, Ägg från Lindåsen, Brostorps Ostkaka, Produkter

från Ydrekött, Produkter från Brunneby

Stebbarps Gård

Odlar och förädlar frukt och bär från skog och trädgård.

Har även egenproducerad glass.

Södergårdens Café & Interiör

Sommarcafé med presentbutik. Café med hembakat bröd, smörgåsar, våfflor och lättare lunchrätter. Uteservering med utsikt över landskapet och Eksjön. Möjligheter till bad finns! Bra parkeringsmöjligheter, även för bussar. Kan ta emot grupper på upp till 50 personer. Besöksadress:Övre Eksjön, Yxefall590 39 KISATelefon: 0494-128 20Mobil: 070-605 68 60

Stein-Mården Förädlat Vilt HB

Genom småskalig produktion framställs ett stort antal läckerheter som rökt viltkött, viltkorv, ölkorv, viltisterband, grillkorv, vildpaté och vildvinspaté. Erbjuder jakt efter dovhjort och vildsvin.Kurser i tillvaratagande av vilt, vildsvin och jägarexamen.

Ryda Jakt & Fiske

I Gårdsrestaurangen kan ni avnjuta mat från trakten, nyfångad fisk från Åsunden, vilt från skogen tex älg, hjort, rådjur och vildsvin samt bär och svamp.Restaurangen erbjuder allt ifrån enklare måltider, bufféer till 3-rättersmiddagar.Här arrangerars även festmiddagar / högtidsdagar efter era önskemål.Restaurangen har fullständiga rättigheter.

Kinda Gurka AB

Kinda Gurka - en anrik tradition! Fabriksförsäljning.

Hargs Marmeladeri

Gårdsbutik med sommarkafé.Låt Dig förföras av dofterna från marmeladeriet, där vi kokar delikatesser för alla tillfällen.Servering av mat (minst 10 pers) /bussgrupper förbokas.

Café Columbia och Kisa Emigrantmuseum

Café Columbia i Kisa, 1700-tals huset som under århundraden inrymt såväl apotek som emigrantbyrå drivs idag som café och emigrantmuseum.

Drabo brunn

Drabo Hälsobrunn, som blomstrade i slutet av 1800-talet. Källan, vars vatten har 52 mineraler, är iordningsställd och man kan än idag "dricka brunn".Guidning erbjuds endast på svenska och förbokas! Besöksadress:Drabo590 46 Rimforsa590 46 RimforsaTelefon: 0494-630 37E-post: c.h.n@tele2.seMobil: 070-526 30 37

Horn, Godtemplargården

Godtemplargård med bio, scen, nära till bad, gymnastiksal och tältplats. Möjligt att hyra, en mindre samt en större sal med utrustat kök och diskmaskin.

Godtemplargården i Rimforsa

Bio i retro 50-talssalong med röda sammetsstolar. Gården har flera salar som går att hyra: Pelarsalen, 200 kvm, utrustad med piano och kök. Lilla salen, möteslokal för ca 10 personer, 3 datorer och pentry.Biosalongen/scenen, ca 184 platser i salongen, scen 30 kvm stor.

VikbolandsStruts

Vikbolands Struts i Östergötland hälsar er varmt välkomna till spännande möten och smakupplevelser!På vår gård får ni möjlighet att på nära håll möta Strutsen, jordens största nu levande fågel, som går fritt i stora hägn med möjlighet att gå in när de själva önskar.I vår gårdsbutik säljer vi det goda och nyttiga strutsköttet, hantverk och presentartiklar. Vad sägs om strutsfilé, strutssalva, äggljuslyktor och fjäderpennor!

Shopping

Kisa

Matbutiker fotoaffär, restauranger, florist och inredningbutiker mm inramat i en mysig småstadsatmosfär.

Rimforsa

Jakt Fiske

Rimpact har allt för din fiskeupplevelse

Vimmerby

Stoltserar med över 60 butiker!

Jakt

AT Outdoor har allt för din fiske eller jaktupplevelse

Tranås

Upplev Tranås storgata, en liten boulevard med kontinental atmosfär. Sveriges längsta varuhus brukar den kallas. Här finner du både små och stora butiker med ett varierat utbud, en bra mix av lokala butiker och välkända kedjor. Sommartid är storgatan kantad med välkomnande trottoarserveringar och vintertid är den upplyst av vackra ljusslingor.

Linköping

City

Här hittar du alla stora butikskedjor, trendiga gallerior exklusiva boutiquer och specialbutiker allt inom gångavstånd. Restaurang eller snabbmat- valet är ditt.

Ikano huset

Mitt i Tornby handelsområde ligger köpcentrumet IKANO-huset med 48000 kvadratmeter shopping. Hos oss finns något för hela familjen. Spana in våra 63 butiker och ät en bit mat i någon av våra restauranger.

Våra besökare kommer från Östergötland med omnejd men till sommaren gästas vi också av en hel del turister. Förutom shopping har vi löpande olika evenemang och aktiviteter såsom dansskola, modefest & barnkul! 

Norrköping

City

Norrköping är en livlig shoppingstad med många intressanta affärer i citykärnan så som Dominogallerian, köpcentrat Linden och spiralen och det unika kvarteret Knäppingsborg. Ett anrikt kvarter där den äldsta bebyggelsen är från 1767. Andra shoppingtips är kvarteren Knäppingsborg och Gamla Stan, eller våra stora shopping-områden Hageby och Ingelsta. I Norrköping finns en rolig blandning av moderna varuhus, gallerier och charmiga butiker.

Gamla Stan

Nära city ligger Gamla Stan som har allt ifrån nymalet kaffe i lösvikt till dyrare märkeskläder.

Hageby Centrum

Hageby Världens Centrum är Östergötlands största shoppingcentrum med närmare 80 butiker.

Ingelsta Shopping.

I området Ingelsta, norr om staden, ligger köpcentrumet Ingelsta Shopping. Med 50 butiker, 3 restauranger, alltid fri parkering och Lekland hittar du något för hela familjen, allt under ett tak.

Hantverksprodukter/glasbruk -

Café Columbia och Kisa Emigrantmuseum

Här hittar du lokala hantverksprodukter och presenter som andas kvalitet.

Café Columbia i Kisa, 1700-tals huset som under århundraden inrymt såväl apotek som emigrantbyrå drivs idag som café och emigrantmuseum.

Ateljé Guldtackan utflyktsmål

Gårdsbutik och ateljé med fårskinn och lamskinn som specialitet.

Lammskinn och pälsprodukter från gårdens egna gotlandsfår tar form i Guldtackans ateljé. Sedan 1991 designar och säljer vi heminredning, kläder och hantverk, yrkesmässigt framställt av skickliga pälstekniker. Vår gårdsbutik utanför småländska Tranås (riktning Gränna) är ett skönt utflyktsmål.

Ateljé Folkan

Djur och naturmåleri i akryl, akvarell, olja, blyerts och tusch.Utför även illustrationer och beställningsarbeten. Besöksadress:Gamla Landsvägen 3Björkfors Telefon: 0494-600 67E-post: folkan@aries.vokby.seMobil: 070-276 27 77

Ädelsmedjan

Ädelsmedjan är en traditionell guldsmedsverkstad där gamla verktyg möter nya idéer. Här designar och handtillverkar guldsmed Veronica Gullbrandson sina smycken i små serier alldeles på egen hand.

Varje smycke är unikt och får själ, tyngd och känsla av att kärleksfullt formats av den som såg idén från början. Kom in och se skillnaden

Ålhult Krukmakeri

Litet krukmakeri i gamla Salemkapellet i Ålhult mellan Hycklinge och Björkfors. Vid vacker utflyktsväg nära Björkern och Idhults naturreservat. Egen design och tillverkning av drejat stengods, silversmycken och sidenmålning.

Tidersrums Slöjd & Hantverk

Tidersrums Slöjd & Hantverk säljer svensk hemslöjd av hög kvalitet i trivsam miljö. Butiken ligger ca 500 m. från Tidersrums medeltida träkyrka.

Roths Interiör och Snickeri

Butiken säljer möbler och inredningsdetaljer, framförallt är den återförsäljare åt Roths Snickeri.

Du är välkommen att besöka vår butik i Kisa, där du kan göra en närmare bekantskap med våra möbler. Vi har öppet fredag-lördag 10.00-13.00. Ring så möter vi upp även på andra tider. Med våra produkter vänder vi oss till företag såväl som till privatpersoner. Till största delen arbetar vi efter din personligt anpassade beställning. En kostnadsfri ritning tas fram efter din beskrivning. Är du nöjd sätts ett pris och är du fortfarande nöjd kan tillverkningen börja.

Mita's Hantverk & Annorlunda Ting

Här kan du köpa fina halvlinnehanddukar, egengjorda gårdstomtar i fårull & trä.Handmålad keramik& & trähantverk.Från Rimforsa 1 mil mot Björkfors Åtvidaberg. 1:a huset röda huset på vänster sida efter Hägersta Kyrka.Ta en enkel fika på vår glasveranda !

Keramiker Inger Södergren

Unika rökbrända fat och skulpturala objekt som regelbundet visas på utställningar i Sverige och även har uppmärksammats i internationella sammanhang. I verkstaden finns även en mindre produktion av drejat lergods.

Garvaregårdens Möbler

Fabriksförsäljning av svenska kvalitetsmöbler med genuin konstruktion.

Hjortslunds Ateljéer

Hjortslunds Ateljéer är regionens största krukmakeri för handgjord brukskeramik

Drevhuset gårdsbod.

Inredning och konsthantverk. Helgebo gård Blåvik tel. 070-349 87 41.

Ateljé Lillan

Välkomna till Ateljé Lillan! Ingegerd Holm målar i olja och akvarell.

Besöksadress: Abborrgränd 3, 590 43 RimforsaTelefon: 0494-205 81E-post: ingegerd.holm@aries.vokby.se

Bildkonstnär Christina Hult-Lundgren

Christina har arbetat som bildkonstnär sedan 1973 och arbetar främst i olja, akryl & akvarell, men även i blyerts och tusch. Sedan 1994 har hon också arbetat med illustrationsuppdrag, t.ex. ett arbete om kulturreservatet Smedstorps dubbelgård, på uppdrag av Östergötlands länsmuseum. Öppettider efter överenskommelse.

Björkfors Arthouse

Konstnärinnan Madelon van Nigtevecht målar färgrika tavlor och tillverkar spännande keramik.

dagsturer

Pelles Viltsafari

Upplev den vackra naturen i Kinda med många sjöar, trolska skogar, höga berg och djupa dalar på "Viltsafari i Kindabygden"!Samling på torget i Kisa där kvällen börjar med att vi kör till en naturskön plats där du kan lära dig mer om de vanligaste större svenska vilda djuren. Vi tittar efter rådjur, dovhjort och hare. Har vi riktig tur får vi kanske njuta av "skogens konung" älgen eller räv, vildsvin och kanske rent av mufflonfår

Svamp/Bär

Skogarna i Kindaområdet är kända för sina rika svampmarker. Under hösten finner du smakrika delikatesser i form av Kantareller, Trattisar och KarlJohan.

Fagerhult

Fagerhults naturreservat ligger nästan mitt emellan Kisa och Ulrika. Här kan man vandra i rik vårblomning och fågelsång bland lindar, ekar, aspar och björkar.Färggranna fjärilar fladdrar runt i brynen och på träd och stenar växer en mängd mossor och lavar.

Bäckängsmon

Bäckängsmons naturreservat är en magnifik brant med naturskogsartad barrskog, kraftigt västexponerad mot länsvägen, Söderö gård och sjön Ämmern. Spärrgreniga månghundraåriga jätteekar i skogsbrynet övergår i en av Östergötlands äldsta, grövsta och mest högvuxna skog av gran och tall. Det finns ingen annan gammelskog i länet som växer i ett så naturskönt, vackert och för det mänskliga ögat så öppet och utlämnat läge.

Hackelboö

Hackelboö ligger i sjön Järnlunden. Ön hyser en omväxlande natur, där Du som färdas på riksväg 34, som går över ön, kan vila en stund och kanske ta en promenad längs vattenbrynet.I Hackelboö naturreservat finns en mosaik av barr- och lövskog, kärr och ekhagmark. Om våren kan Du njuta av en blomsterprakt med olika sippor, tandrot, gullvivor, liljekonvaljer, lungört och vårärt. Längs stranden i väster finns hällmarker där det går bra att bada. Det finns också en sandstrand med eldstad strax norr om Tjurhuvud.

Borgarmon eller Borgarberget

Borgarmon är en bergsknalle med såväl varierad skogsmark som ekhagmark.Här finns ett rikt växt- och djurliv som är knutet till partier med äldre skogoch det stora inslaget av lövträd. På toppen finns en fornborg från järnåldern.Beläget nära Hallstad ängar. Borgen har varit en mönsteranläggning och skyddsborg för bosättningarna invid sjön Järnlunden.

Krogsfall

Krogsfalls marker är ett Eldorado för svampar, mossor och lavar och i området trivs flera mycket sällsynta arter. Reservatet omfattar totalt 24 hektar vilket motsvarar ytan av cirka 28 fotbollsplaner.Skog som under lång tid undgått mänskliga ingrepp brukar kallas naturskog. Träd ligger där de fallit och nya växer upp i de luckor som bildas. Inslaget av död ved är stort och det gynnar ett myller av liv. Flera arter av svampar, insekter, fåglar, mossor och lavar är helt beroende av denna typ av skog för att alls kunna existera. Det moderna skogsbruket har reducerat andelen naturskog till en mycket liten del av det totala skogsbeståndet i Sverige. Detta medför att de livsformer som är beroende av orörd skog blir allt mer sällsynta. Några arter som finns i Krogsfall är till exempel lunglav och kandelabersvamp.

Räckeskog

Räckeskogs naturreservat utgörs av ett ekpräglat odlingslandskap längs sjön Ämmerns nordöstra strand. Här finns också ett bergigt skogsparti med uråldriga tallar och strandskogar som domineras av klibbal.Reservatet delas av en mindre väg.

Valöbranten naturreservat

Valö naturreservat utgörs av en mäktig nordostvänd förkastningsbrant, ca 100 m djup, med magnifika utsikter över omgivande skogslandskap och ned mot sjön Björkern

Fauna/flora

Örneström

Jättegrytor och klippblock vid Örneström. Klippblocken ligger till höger om vägen. Omedelbart söder om det gamla pappersbruket efter att man passerat dammen finns två välformade jättegrytor

Vägbeskrivning:

Väg 134 från Kisa mot Eksjö. Efter 6 km höger mot Boxholm. Fortsätt förbi Pinnarp mot Boxholm ett par km.

Valöbranten naturreservat

Valö naturreservat utgörs av en mäktig nordostvänd förkastningsbrant, ca 100 m djup, med magnifika utsikter över omgivande skogslandskap och ned mot sjön Björkern

Valviks jättegryta

Jättegrytan ligger där Tjärstad, Kättilstad och Västra Eneby socknar strålar samman. Den har bildats i samband med inlandsisens avsmältning genom att sten av hårdare material satts i rörelse av vattnet och slipat denna grop i berget. Grytan är 3,5 m djup och en meter i diameter

Vägbeskrivning:

På Kättilkullen sydost om Valvik.

Valöbranten naturreservat

Valö naturreservat utgörs av en mäktig nordostvänd förkastningsbrant, ca 100 m djup, med magnifika utsikter över omgivande skogslandskap och ned mot sjön Björkern

Vadstuguberget och Korpberget

Vadstuguberget ligger 185 m över havet och har vidsträckt utsikt över sjön Åsunden. Korpberget, som nås via samma uppfart, har rester av en fornborg. Bra klättringsmöjligheter.

Trollegater

Trollegater naturreservat är en av Sveriges största urbergsgrottor med ett gångsystem på ca 140 meter. Grottorna kan utforskas på egen hand eller med guidning i inlandsisens fotspår och trollens värld. Medtag ficklampa och oömma kläder eller hyr utrustning på Kinda Motell i Rimforsa 0494-205 70. Bokning av guidning görs till Kinda Turistbyrå.

Tempelkullen

Tempelkullen är ett av länets minsta naturreservat, med en areal på 1,4 hektar. På den lilla ytan finns några mycket fina gamla ekar med ett högt naturvärde.Reservatet utgörs av en glest lövträdsklädd kulle med ekhagekaraktär.

Sommenäs

Sommenäs naturreservat i Kinda kommun består av två delområden som idag är lövskogsbeklädda. Båda områdena har historiskt sett varit slåtterängar med spridda lövträd. Det större av områdena restaureras under 2008 till ädellövhage

Skansberget

Skansberget är en av Kindas mest sevärda fornborgar och en förnämlig utsiktsplats.

Vägbeskrivning:

Kör från Kisa mot Åtvidaberg och tag vänster vid skylt Sätra. Fornborgen ligger några hundra m väster om byn Sätra, nästan intill Åsunden.

Räckeskog

Räckeskogs naturreservat utgörs av ett ekpräglat odlingslandskap längs sjön Ämmerns nordöstra strand. Här finns också ett bergigt skogsparti med uråldriga tallar och strandskogar som domineras av klibbal.Reservatet delas av en mindre väg.

Ryda naturreservat

Ryda naturreservat utgörs av en sydvästvänd förkastningsbrant som skjuter ut i sjön Åsunden med naturskogsartad barrskog där tall dominerar. Via ett mäktigt skogsbryn med grova ekar, aspar och björk övergår landskapet i öppen äng. De flesta av områdets rödlistade och krävande arter av mossor och lavar är knutna just till ek och asp.

Mörkviken

Reservatet består av en västvänd bergbrant, mot sjön Drögen och vägen mellan Ulrika och Kisa, med gammal tall- och granskog. Skogen har undgått avverkningsmaskinerna då det varit svårt att avverka p.g.a. lutningen, blockigheten, närhet till vägen och sjön. Här kan man möta några av Östergötlands kanske äldsta träd

Misterfalls ängar

Misterfalls askäng är ett levande fornminne. Ängen har förmodligen slagits med lie allt sedan de första bönderna bosatte sig här, troligtvis under tidig medeltid. Tack vare den traditionella skötseln har ängen en fantastisk rikedom på växter, men också insekter såsom fjärilar.

Kättilstad naturreservat

I Kättilstads naturreservat är variationen stor. Här finns både vackra ekhagar och en blockrik barrnaturskog. I en av hagarna finns grunder efter tidigare torpbebyggelse och i skogen finns resterna av en fornborg.

Krogsfall

Krogsfalls marker är ett Eldorado för svampar, mossor och lavar och i området trivs flera mycket sällsynta arter. Reservatet omfattar totalt 24 hektar vilket motsvarar ytan av cirka 28 fotbollsplaner.Skog som under lång tid undgått mänskliga ingrepp brukar kallas naturskog. Träd ligger där de fallit och nya växer upp i de luckor som bildas. Inslaget av död ved är stort och det gynnar ett myller av liv. Flera arter av svampar, insekter, fåglar, mossor och lavar är helt beroende av denna typ av skog för att alls kunna existera. Det moderna skogsbruket har reducerat andelen naturskog till en mycket liten del av det totala skogsbeståndet i Sverige. Detta medför att de livsformer som är beroende av orörd skog blir allt mer sällsynta. Några arter som finns i Krogsfall är till exempel lunglav och kandelabersvamp.

Kottebo

Kottebo naturreservat består av fyra friliggande delområden på ömse sidor om Ulrika-Kisavägen intill sjön Drögen i Östergötlands södra skogsbygd. Terrängen är kraftigt kuperad och området innehåller ett stort antal naturtyper alltifrån höjder med mager naturskogsartad barrskog till mäktiga slänter med lövrik barrnaturskog, grov aspskog på bördig mark och ren ädellövskog med alla ädellövträdarter. Hela 47 rödlistade arter och signalarter är påträffade i området.

Klevberget

Från toppen av Klevbergets mäktiga förkastningsbrant har man en magnifik utsikt över berget Borgarmons ädellövsskogar, Hallstads blomsterrika ängar och Järnlundens vidsträckta vatten.Nedanför och ovanför branten finns värdefulla löv- och barrskogsområden med gamla träd och en rik biologisk mångfald. Här lever bl.a. många rödlistade lavar, svampar och insekter. Ihåliga lövträd är viktiga boplatser för fågellivet. Vid Klevbergets brant ligger en grotta där man tidigare hittat silverskedar. Östgötaleden går genom reservatet och leder vidare västerut till de spännande grottorna vid Trollegater.

Klefsbergen

Klefsbergens naturreservat, som är ca 11 ha stort, utgörs av en ostvänd rasbrant och en sumpskog. Rasbranten är storblockig och ett par rasgrottor förekommer i den svårtillgängliga branten

Idhult

Vid Idhults by finns ett äldre odlingslandskap med stenröserika tegar och betesmarker med en mycket intressant och säregen flora. Från byn, som ligger på krönet av en höjdrygg, har Du en storslagen utsikt över omgivande marker.Omgivningarna kring Idhult är starkt kuperade. Skogsklädda bergsryggar och sjöfyllda dalgångar avlöser varandra. Bebyggelsen i byn omges av små, oregelbundna åkrar med talrika odlingsröse

Hökhult

Hökhults naturreservat omfattar en nyckelbiotop, som helt ingår i naturskyddsnätverket Natura 2000

Humlehögsravinen

En 800 m lång ravin med branta väggar där en floddal grävt sig ner i fast berg.

Vägbeskrivning:

Väg 134 från Kisa mot Österbymo. Efter drygt 8 km (passera avfart till motocrossbana) så korsar Östgötaleden vägen. Följ leden till höger.

Hultberget

En förnämlig utsikt över Hycklinge och sjön Åsunden.

Vägbeskrivning:

3 km sydost om samhället Hycklinge utmed Gamlebyvägen.

Hulebo

Hulebo naturreservatet består av ett slingrande brantområde mot sjön Nedre Emmaren, med ädellövskog

Hisneklint

Utsiktspunkt som ger vyer över Åsunden och Västra Eneby. Ej framkomligt med rullstol. Vägbeskrivning:

Väg 134 från Kisa mot Åtvidaberg. Vänster mot V Eneby kyrka. Skyltat efter ca 1 km.

Hanekulla

Hanekulla ligger i Östergötlands södra skogsbygd i Kinda kommuns nordöstra del. Ett nyrestaurerat beteslandskap med grova vidgreniga ekar och hamlade askar sätter prägel på reservatets västra del medan den östra består av storblockig gammelskog av gran, tall och asp. En förödande vacker utsikt över Hårsfjärden belönas den tappre vandraren med.

Hamra ekhagar

Längs Ämmerns vackra strand i Kinda kommun ligger naturreservatet Hamra ekhagar. Som namnet säger domineras naturen här av lummiga och öppna hagar med ek.

Hallstad ängar

Hallstad ängar är en unik äng med hamlade lindar som ligger naturskönt vid sjön Järnlundens södra strand.

Hackelboö

Hackelboö ligger i sjön Järnlunden. Ön hyser en omväxlande natur, där Du som färdas på riksväg 34, som går över ön, kan vila en stund och kanske ta en promenad längs vattenbrynet.I Hackelboö naturreservat finns en mosaik av barr- och lövskog, kärr och ekhagmark. Om våren kan Du njuta av en blomsterprakt med olika sippor, tandrot, gullvivor, liljekonvaljer, lungört och vårärt. Längs stranden i väster finns hällmarker där det går bra att bada. Det finns också en sandstrand med eldstad strax norr om Tjurhuvud.

Borgarmon eller Borgarberget

Borgarmon är en bergsknalle med såväl varierad skogsmark som ekhagmark.Här finns ett rikt växt- och djurliv som är knutet till partier med äldre skogoch det stora inslaget av lövträd. På toppen finns en fornborg från järnåldern.Beläget nära Hallstad ängar. Borgen har varit en mönsteranläggning och skyddsborg för bosättningarna invid sjön Järnlunden.

Bråtberget

Bråtbergets naturreservat ligger i ett vackert förkastningslandskap i fagra Kindabygden alldeles intill sjön Björkern. Nivåskillnaderna inom området är stora, över 100 m från bergtopp till sjöns vattenyta. Här kan du få se många värdefulla barrnaturskogar och ädellövskogar och möta många gamla, ofta senvuxna ekar. Här finns en rad rödlistade lavar som de flesta är knutna till ek.

Bäckängsmon

Bäckängsmons naturreservat är en magnifik brant med naturskogsartad barrskog, kraftigt västexponerad mot länsvägen, Söderö gård och sjön Ämmern. Spärrgreniga månghundraåriga jätteekar i skogsbrynet övergår i en av Östergötlands äldsta, grövsta och mest högvuxna skog av gran och tall. Det finns ingen annan gammelskog i länet som växer i ett så naturskönt, vackert och för det mänskliga ögat så öppet och utlämnat läge.

Ekhult

Här växer gammal barrskog i kuperad terräng. I branter står granskog med inslag av grova aspar och längs en bäck utbreder sig sumpskog. På de gamla träden lever lavar som inte klarar sig i brukade skogar, bland annat den sällsynta hållaven

Fagerhult

Fagerhults naturreservat ligger nästan mitt emellan Kisa och Ulrika. Här kan man vandra i rik vårblomning och fågelsång bland lindar, ekar, aspar och björkar.Färggranna fjärilar fladdrar runt i brynen och på träd och stenar växer en mängd mossor och lavar.

Kurser

Villa Rosenäng, Björkfors

Trådslöjd - Luffarslöjd-Fil de fe´r

Kursdeltagarna blir presenterade för olika grundtekniker till många olika typer av korgar, och kan härefter själv välja vilken typ

Fler kurser som annordnas är:

Solfångarkurs

Sömnad Återbruk

Vegetarisk Matlagning

Smideskurs

Kultur och historia

Bibliotek

Bibliotek finns i Kisa Rimforsa och horn. De har ofta utställningar.

Kulturreservatet Smedstorps dubbelgård

I kulturreservatet Smedstorps dubbelgård har både hus och landskap bevarat sin karaktär alltsedan 1700-talet. Gårdens små, timmergrå byggnader ger en levande bild av bondens liv under självhushållningens tid i Sverige. Gården omges av ett ålderdomligt odlingslandskap med små flikiga åkrar, ängsmark som ännu slås med lie, naturbetesmarker, hamlade träd, trägärdesgårdar och inte minst en stor mängd odlingsrösen.

Besöksadress:Kulturreservatet SmedstorpsdubbelgårdSmedstorpÖsterbymoMobil: 0768-30 65 7

Västra Eneby kyrka

Denna kyrka byggdes år 1779-80 och är känd för sin förnämliga orgel från 1850 byggd av Sven Nordström. Altarskåp från 1400-talet, tillverkat i Lübeck. Predikstolen från 1781 av bildhuggaren Jonas Berggren från Målilla. Hovby skans, en av Östergötlands största fornborgar, ligger i närheten av kyrkan.

Vadstuguberget och Korpberget

Vadstuguberget ligger 185 m över havet och har vidsträckt utsikt över sjön Åsunden. Korpberget, som nås via samma uppfart, har rester av en fornborg. Bra klättringsmöjligheter.

Tjärstad kyrka

Tjärstad kyrka byggdes år 1778 som ersättning för en rundkyrka från 1100-talet. Predikstol och dopfunt är från 1600-talet. Museum i tornkammaren. Från tornet en hänförande utsikt över Kättilslätten.

Tignemåla Skolmuseum

Tignemåla skola startade 1876 och var i bruk till 1952. Upplev den gamla skolmiljön i det levande skolmuseet. Du får sitta i bänkarna från 1800-talet, läsa Sörgården och andra läroböcker från förr samt sjunga skolsånger till ackompanjemang av den gamla orgeln. Tag gärna med kaffekorg. Anordnar även berättaraftnar i samarrangemang med Tjärstads Hembygdförening. Erbjuder guidning och paket- arrangemang med boende.

Tidersrums kyrka

Östergötlands äldsta träkyrka och en av de äldsta och märkligaste i Sverige. Från 1200-talet. Klädd med rödfärgat mönsterlagt spån. Målningar i höggotisk stil och skulpturer från tidig medeltid. Altartavla från 1695. Klockstapeln är från 1700-talet. Till klenoderna hör en altarbild av S:t Olof från 1200-talet.

Tidersrums Hembygdsmuseum

Hembygdsmuseum, med en samling föremål från trakten, beläget mitt emot den unika medeltida träkyrkan i Tidersrum. Boka gärna visning.

Strömsborgs kvarn

Kvarn med intakt interiör från sent 1800-tal i naturskön miljö.Boka visning! Besöksadress:Strömsborg, Vimantorp 590 39 KISA

Starberget

Även kallat Vystberget. På bergets hjässa finns en stensockel upplagd. Den anlades vid sekelskiftet av jägmästare C G Hjort, vilken tillsammans med sin maka ligger begravd vid foten av berget.

Soldattorpet Ekelid

Grenadjärtorpet Ekelid är från 1600-talet med en samling av gamla föremål från bygden. Hembygdsgården består av torp, ladugård, bod och smedja.Mycket fin utsikt från höjden bakom museet.Boka visning

Oppeby kyrka

Oppeby kyrka från år 1760 är belägen på ett näs mellan sjöarna Åsunden och Nimmern. Predikstolen är från 1763 och utförd av Jonas Berggren, Målilla. Till klenoderna hör ett medeltida processionskrucifix från 1200-talet samt ett vackert lybiskt altarskåp från 1400-talet.

Lokstallet i Kisa

Lokstallet i Kisa har de senaste åren återställts till det utseende det hade när det byggdes av Östra Centralbanans Järnvägsaktiebolaget 1901. Det är beläget i den södra delen av bangården i Kisa och ses tydligt från tågen på Stångådalsbanan.Lokstallet drivs av Föreningen Stångådalsbanans Vänner.

Lillängens Hembygdsmuseum

Upplev gammelvärldens bebyggelse i form av åtta timrade bostäder och redskapsbodar, de flesta från 1800-talet. Här kan du titta på gamla möbler, bruksföremål och jordbruksredskap. I trädgården står fantastiska statyer. Allt detta skapades av Sven Johansson som under tjugo års tid byggde upp denna unika samling från södra Kinda. Välkomna till en tillbakablick i tiden!

Vägbeskrivning:

2.5 km från Horn mot Djursdala

Kättilstad kyrka

Kättilstad kyrka har anor från 1400-talet och fick sitt nuvarande utseende år 1760. Ligger på en kulle intill sjön Striern. Dörrarna till sakristian från 1400-talet. De två altartavlorna är från 1700-talet.

Kulterna hembygdsgård, Kättilstad

Kulterna är en nyrenoverad hembygdsgård på kulturhistorisk mark. Ligger intill ett gravfält och nära Kättilstad kyrka.Guidning förbokas.

Vägbeskrivning:

Från Rimforsa mot Åtvidaberg 8 km. Sväng av höger mot Kättilstad kyrka och fortsätt ca 300 m

Kisa Hembygdsgård

Kisa hembygdgård ligger centralt i Kisa med utsikt över Kisasjön. Hembygdgården består av 14 kulturhus från hela Kindabygden.Huvudbyggnaden är en herrgårdsbyggnad från Hovby gård i Västra Eneby socken från 1600-talet. Nya Logen inrymmer bland annat ett fotomuseum.Hembygdsparken är alltid öppen. Under sommaren finns olika aktiviteter. Guidning av museet förbokas. Bussgrupper hälsas välkomna, fika kan ordnas.

Kinda Kanals Vänner

Kinda Kanals Vänner är en ideell förening som verkar för kanalens fortbestånd som farled och kulturminnesmärke. Vid Brokinds sluss finns ett museum med utställningar med verktyg och redskap från byggandet av kanalen, fotografier, ritningar, skisser och historiska beskrivningar.

Höganlids Bygdegård

En samling äldre hus från bygden ligger med högt, vackert läge och utsikt över sjön Åsunden och Hycklinge kyrka.Aktiviteter och festevenemang året runt

Vägbeskrivning:

Längs väg 135 mot Gamleby, vid Hycklinge sväng höger vid skylt Höganlid.

Kisa Kyrka

Kisa kyrka har anor från 1200-talet. I mitten av 1700-talet byggdes kyrkan om. Målningar från 1700-talet finns bevarade. Altartavlan från 1814 av Pehr Hörberg. Predikstolen av Jonas Berggren från Målilla 1762.

Hägerstad nya kyrka

Hägerstad nya kyrka tillkom när man övergav den gamla kyrkan

Hägerstad gamla kyrka

Hägerstad gamla kyrka vid sjön Striern är byggd i gråsten. De äldsta bevarade delarna är från 1200-talet och kyrkan är ombyggd på 1600-talet. Den förföll och förvandlades till ruin 1895, men har restaurerats. Spår finns av kalkmålningar utförda av Matz Målare från Linköping. Sockenmagasinet från 1700-talet ligger kvar vid den gamla kyrkan.

Hycklinge kyrka

Hycklinge kyrka uppfördes 1792 på den medeltida kyrkans plats.

Vägbeskrivning:

Från Kisa väg 34 mot Vimmerby. Ta av till vänster vid skylt Gamleby.

Horns kyrka

Horns kyrka invigdes år 1754. Kyrkan har ett säreget torn med hög spira. En stor del av inventarierna härstammar från den medeltida kyrkan i Ekeby. Interiörerna är delvis rokoko. Kyrkogården är mycket ålderdomlig. Finedekorsen, träkorsen och Kisa-Mors grav är sevärda.

Vägbeskrivning:

Väg 34 mellan Kisa och Vimmerby, halvvägs är avfartsväg mot Horn

Hagla gravfält

Ryda

Gravfältet vid Hagla är troligen från yngre järnåldern(omkring 400 e Kr). Här finns ett tiotal resta stenar, som utgör delar av gravanläggningar. Det finns även gravar i form av fyra runda stensättningar. En av dessa undersöktes arkeologiskt 1972 och visade sig innehålla en hällkista.

Vägbeskrivning:

Kör till Björkfors, tag av till höger mot Ryda. Åk ca 2 km, ca 200-300 m efter det gula huset till höger ser du gravfältet

Gravfältet Jättemon

Gravfältet Jättemon ligger i Österby, Hycklinge. Enligt gammal folktro ska jättar ha blivit begravda här, vilket givit platsen dess namn. Av den ursprungliga gravplatsen återstår bara en hög, en stensättning och ett 20-tal resta stenar.

Vägbeskrivning:

Från Hycklinge mot Gamleby. Vid avtagsvägen mot Locknevi ligger gravfältet.

Gumhems gravfält

Gravfält och skeppssättningar vid Åsundens östra strand från tiden 500-1050 e Kr. Gravfältet lär vara det näst största i Östergötland. Skeppssättningen består av 22 stenar lagda i sydostlig riktning och har en längd av 17,5 m och bredden över mitten är 5 m. I sägner om vikingahövdingen "Kung Vitting" omtalas att det ska ha funnits boplatser här, men området har i huvudsak använts som gravplats och under någon tid som tingsplats. Tillgång till området året runt, fritt från djur 20/6 - 20/8.

Vägbeskrivning:

Tag väg 135 mellan Horn och Gamleby. Vid Hycklinge kör norrut mot Björkfors. Åk ca 2 km och ta sedan av mot Ryda. Efter ca 4-5 km finns det skylt Gumhem. Parkeringsplats finns i anslutning till Gumhem. Djurfritt 20/6-20/8.

Borgarberget

Borgarberget i Kisa samhälle har spår efter en fornborg. Borgen har varit en tillflyktsplats och en viktig bevakningsplats. I Kinda finns 22 fornborgar. De ligger vackert och är intressanta som utflyktsmål. I Kisa. Vid Kinda Sparbank finns en gång- och cykelväg mot kyrkogården. Följ vägen ca 100 meter, därefter skyltat på höger sida.

Almlöfs Ateljé & Bokförlag

Konstutställningar och försäljning av konstböcker. Evenemang med författare och musiker.

Bildkonstnär Christina Hult-Lundgren

Christina har arbetat som bildkonstnär sedan 1973 och arbetar främst i olja, akryl & akvarell, men även i blyerts och tusch. Sedan 1994 har hon också arbetat med illustrationsuppdrag, t.ex. ett arbete om kulturreservatet Smedstorps dubbelgård, på uppdrag av Östergötlands länsmuseum. Öppettider efter överenskommelse.

Ateljé Folkan

Djur och naturmåleri i akryl, akvarell, olja, blyerts och tusch.Utför även illustrationer och beställningsarbeten.

Besöksadress: Gamla Landsvägen 3, Björkfors

E-post: folkan@aries.vokby.seMobil: 070-276 27 77

Ateljé Lillan

Välkomna till Ateljé Lillan! Ingegerd Holm målar i olja och akvarell.

Besöksadress: Abborrgränd 3, 590 43 RimforsaTelefon: 0494-205 81E-post: ingegerd.holm@aries.vokby.se

Björkfors Arthouse

Konstnärinnan Madelon van Nigtevecht målar färgrika tavlor och tillverkar spännande keramik.

Bautastenen vid Härna

Bautastenen vid Härna har enligt traditionen rests till minne av den förste kristne i Hycklinge. Den är 1,9 m hög och 1,2 m bred vid basen och 1,6 m upptill. Bautastenar markerar ofta en grav.

Gamla Linköping.

Gör en resa i tiden och upplev svenskt småstadsliv för hundra år sedan! I stadskvarteren hittar du trähus, kullerstensgränder, trädgårdar och många museer. Här finns också butiker och hantverk, restaurang och café. En kort promenad genom Vallaskogen tar dig till Valla gård. Här finns museer som visar landsbygdens historia, djur, lekplats och minigolfbana.Välkommen till Gamla Linköping - en plats för lek och nyfikenhet, skratt och minnen, skönhetsupplevelser och avkoppling för själen!

Flygvapenmuseum

Missa inte det spännande flygvapenmuseet i Malmslätt utanför Linköping.

Flygvapenmuseum är ett teknik- och kulturhistoriskt museum med utställningar om militärflygets utveckling från tidigt 1900-tal fram till i dag.

Spa/behandlingar

Hannas Hemma Spa

Alternativmedicinsk mottagning med behandlingar som kristall- healing, chakrabalansering, hälsorådgivning med kinesiologisk muskeltestning, hälsokonsultationer och aromamassage med eteriska oljor. Även försäljning av stenar, kristaller, eteriska oljor och näringspreparat samt därmed förenlig verksamhet. Försäljning av egenhändigt gjorda hår- och hudvårdsprodukter.

Postadress:Karlshult Friborg590 96 Överum

Tel: 0493-32014

Skogssjö Spa

Unna Er lyxen av en vistelse på Skogssjö, ett spa av mindre format. Det innebär mer tid för Er, stillhet, lugn och ro, utan närvaron av andra gäster. Skogssjö SPA ligger vid en sjö med vackra omgivningar på Sydsvenska Höglandet.

Trollmarker Spa och Äventyr

Vår anläggning är uppbyggd på en lantgård omgiven av öppet kulturlandskap och stora skogar med fantastiska, promenad-, cykel- och ridvägar. Den är belägen i det fagra Ydre i södra Östergötland, ca 10 mil söder om Linköping. 2,5 km från gården finns möjlighet till kanotpaddling eller till en stillsam roddtur på sjön. På gården finns hästar, höns, hundar och katter och kelgrisen Nisse

Badhotellet Spa & Konferens Hotel

Kom till oss för en avkopplande stund i vårt spa eller en inspirerande konferens i vår moderna konferensanläggning.

Badhotellet är ett av Sveriges äldsta och mest anrika kurhotell. Det var hit det fina folket från storstaden i svunna tider reste när de ville skämma bort sig ordentligt. Det är den miljön och atmosfären vi erbjuder dig.

Åby Massage och Zonterapi

Mindre spaverksamhet med bubbelbad, bastu, tunnbad och olika kroppsterapier. Övernattningsmöjligheter med frukost 400:-/ person och natt

kuriosa

BP Nostalgimack i Björkfors

Nostalgimacken öppen under sommarmånaderna.

Affären Svalsjö och Pers mekaniska kabinett.

Välkommen att besöka Affären i Svalsjö, en gammal lanthandel från 1895 mellan Kisa och Malexander. Här visar Anna och Per Helldorff spännande träsaker, teckningar, akvareller och konstkort. Det finns också ett urval av lokala och regionala hantverksprodukter, samt en historisk del. Enklare sommarcafé och 150 meter till fin badsjö.

Kisa Folkets Hus

Bio, dans och musikarrangemang.

Jakt

Yxnerum Hotell och Konferens.

För dig som tycker om att jaga kan vi förmedla kontakt med erfarna jägare för spännande jakt i våra viltrika marker. Vi kan ordna allt från enskild vakjakt till drevjakt för större sällskap. I samarbete med Fredriksnäs Säteri AB och Thomas Ekberg Jakt, Skytte och Vilt AB arrangerar vi nu åteljakt på vildsvin

Spellinge Egendom

Jakt på rådjur, älg, hjort, vildsvin, and och hare.

Fiske.

Välkommen till Bröderna Fransén!

Ämtöholmsfastigheten har enskilt fiskevatten i sjön Ämten (78,5 ha), Rumskullagölen (0,9 ha), Rudgöl (0,3 ha) och Svartgölen (1,9 ha).

Företaget producerar slaktdjur och skogsprodukter. Framtidsplanerna är att utveckla turismverksamhet med boende, till exempel fisketurism och jaktturism, samt att sälja kött med eget varumärke. Syftet är att stärka lantbruket med ett exklusivt men prisvärt herrgårdsboende med omväxlande natur, fiske och jaktupplevelser inramat av ett levande lantbruk.

Överdrättinge Natur- och Jaktturism

De jaktformer som lämpar sig på gårdens mark, till större del bestående av skog, är vaktjakt och smygjakt (Pürsch). Idealiska för jägare som uppskattar naturupplevelser i lugn och avstressad miljö. Skottchanser och byten kan givetvis inte garanteras, även om det på marken brukar finnas gott om vilt, såsom dovhjort, rådjur, vildsvin, älg (tilldelning endast en kalv per år), räv och grävling.

Stein-Mården Förädlat Vilt HB

Genom småskalig produktion framställs ett stort antal läckerheter som rökt viltkött, viltkorv, ölkorv, viltisterband, grillkorv, vildpaté och vildvinspaté. Erbjuder jakt efter dovhjort och vildsvin.Kurser i tillvaratagande av vilt, vildsvin och jägarexamen.

Salvarps gård

Erbjuder vildsvinsjakt med logi i stuga.

Basunda Gård

Erbjuder andjakter i våra natursköna skogsdammar. Den jakt som vi bedriver är uppflogsjakt på gräsänder, Knipor och Krickor. På Basunda Gård erbjuds jakt på dovvilt, råvilt och vildsvin. Jakten bedrivs i form av vakjakt, smygjakt, drevjakt med hundar. Möjlighet finns att delta i jakt på vildsvin med ställande hund.

Fiske

Yxnerum Hotell och Konferens.

I klarvattensjön Yxningen är siktdjupet sex meter. Här kan du fånga såväl öring, röding som gullspångslax. Dessutom är Yxningen en berömd kräftsjö.  

Vill du själv ta roddbåten ut för att prova lyckan, eller vill du ta med en guide ut för instruktion eller bara för att bättra på dina fiskekunskaper? Hos oss har du möjlighet att prova på båda delarna.

Spellinge Egendom

Jakt på rådjur, älg, hjort, vildsvin, and och hare.

Fiske.

Välkommen till Bröderna Fransén!

Ämtöholmsfastigheten har enskilt fiskevatten i sjön Ämten (78,5 ha), Rumskullagölen (0,9 ha), Rudgöl (0,3 ha) och Svartgölen (1,9 ha).

Företaget producerar slaktdjur och skogsprodukter. Framtidsplanerna är att utveckla turismverksamhet med boende, till exempel fisketurism och jaktturism, samt att sälja kött med eget varumärke. Syftet är att stärka lantbruket med ett exklusivt men prisvärt herrgårdsboende med omväxlande natur, fiske och jaktupplevelser inramat av ett levande lantbruk.

Österby Fiskevårdsområde

Sommar- och vinterfiske i Hallången och Fagerhultsgöl.Arter: Abborre, gädda, sutare, braxen, mört.Kortförsäljning: Hycklinge Bensin & Service 0494-311 06,Pär-Anders Olovsson 0768-09 05 07.Båtuthyrning: Hycklinge Bensin & Service 0494-311 06.

Ämmerns FVO

Större delen av Ämmern dock ej sjöns västligaste del. Sommar- och vinterfiske. Arter: Gädda, abborre, gös, vitfisk av olika arter. Trolling tillåtet med max 2 spön per båt. Fiskekortförsäljning: Kinda Motell i Rimforsa 0494-20570, Uno-X i Rimforsa 0494-20175, Öhammars Fiske och Uteliv Linköping 013-14 48 95,Åtvidabergs Sportfiske 0120-249 70.

Åsundens FVO

Sjön Åsunden ligger i södra delen av Östergötland och ingår i Stångåns och Kinda kanals vattensystem. Åsunden är den största sjön i Kindabygden med en vattenyta på drygt 5 500 ha. Sjön karaktäriseras som en sprickdals- och klarvattensjö. Största uppmätta djup är ca 60 meter och medeldjupet ligger på 20 meter.Arter: Gädda, abborre, gös, lake, ål och siklöja m m.Fiskekort kan köpas på följande ställen:

Rimpact AB +46 736 22 49 99

Frod AB Rimforsa 0494-201 75.ICA Nära Kinda Motell, Rimforsa 0494-205 70.STF vandrarhem, Björkfors 0494-600 47.Rosenängs vandrarhem, Björkfors 0494-717 70.Ryda Jakt och Fiske 0494-640 30.Frendo AB (Statoil, Kisa) 0494-105 21.Motorservice, Kisa 0494-128 50.Kisa Cykel & Sport 0494-712 11.ICA Nära Vahlströms, Horn 0494-300 08.Hycklinge Bensin & Service 0494-311 06.Kinda Turistbyrå 0494-194 10.Båtuthyrning: Rimpact AB +46 736 22 49 99Ryda Jakt och Fiske 0494-640 30.Nedre Ryda Ulf & Lena Linderbäck, 0494-640 60, 070-606 97 60.Wärna Båtuthyrning och Fiske Claes-Göran Nilsson 0494-240 95.Boda Åländern Bo Svantesson 0494-240 24.

Åländerns FVO

Sommar- och vinterfiske med undantag för augusti månad. Sjöar: Åländern, Övre- och Nedre Högsjöarna, Vån, Axsjön. Fiskearter: gädda, abborre, sik, braxen, sutare. Fiskekortsförsäljning Frodab Rimforsa Bil och Fritid 0494-201 75, Kinda Motell Rimforsa 0494-205 70, Hultins Sportfiske Linköping, Öhammars Fiske Linköping, ÖC Livs Bestorp, Claes-Göran Nilsson 0494-240 95.Båtuthyrning: Claes-Göran Nilsson 0494-240 95

Västerskogs fiskevårdsområde

Trevligt vildmarksområde med flera mindre sjöa nterfiske. Gädda, abborre, braxen, mört.Fiskekort kan köpas på Kinda Motell i Rimforsa 0494-205 70, Frodab Rimforsa Bil och Fritid 0494-201 75.

Törnevik-Hulta FVF

Sommar- och vinterfiske i sjön Järnlunden, Törneviksviken.Arter: Gädda, abborre, gös, mört, braxen, lake, sutare.Dragrodd och trolling är ej tillåtet. Möjlighet att nyttja båt för fiskekortsköpare finns genom Helge Sommer.På följande platser kan fiskekort köpas: Kinda Motell, Rimforsa, ICA Udden, Skeda Udde, Öhammars Fisk & Uteliv Linköping, Inez Hedman 013-420 28, Clas Larsson 013-420 04, Lena Hultman 013-420 06, Börje och Helen Johansson 013-421 50

Tolångens Fiskevårdsområde

Sommar- och vinterfiske i Tolången samt 6 mindre sjöar. Båt ej tillåtet i Stensjön.Arter: Gädda, abborre, sutare, vitfisk, lake.Kortförsäljning: Per Andersson 0120-230 59, Leif Franzén, Ljungebo.

Svalsjö FVO

Sommar- och vinterfiske i sjöarna Ören, Svalsjön, Halvsjön samt delar av Örlången. Abborre, Gädda, Öring. Fiskekortet kan köpas på Kisa Motorservice 0494-128 50

Stora Bjärns Fiskevårdsområde

Kast- och sommarmete i sjöarna Stora Bjärn, Nedre Virken, Tolen och Ämtern. Fiskearter: Gädda, abborre, lake, braxen, mört, inplanterad gös. Kommer under en femårsperiod att plantera in mer gös.Försäljning av fiskekort: Åtvidabergs Sportfiske 0120-249 70, Jan-Inge Axelsson 0120-127 53, Magnus Johansson 0120-330 21, Bertil Fröberg 0120-330 26.

Spillensjöarnas FVO

Sommar och vinterfiske i sjön Spillen. Gädda, Abborre, Sutare, Siklöja.Fiskekortförsäljning: Lennart Gustavsson 0494-715 72, Arne Magnusson 0494-360 10, Per Nyman 0492-720 85

Sommens FVO

Sommar och vinterfiske i sjön Sommen.Fiskarter: Gädda, röding, insjöröding, gädda, lake, gös, abborre, ål, sik, vitfisk. Fiskekortsförsäljning: På flertalet turistbyråer runt Sommen, i Tranås, Österbymo, Boxholm. OK/ Q8 Boxholm, Hättebadens Camping, 0140-174 82. Torpöns Färjeläge 0140-420 41, Malexander Turism & Fritid 0142-300 68, Kisa Motorservice 0494-128 50

Ryda Jakt & Fiske

Ryda erbjuder ett spännande gädd- och gösfiske i sjön Åsunden. Båtar och utrustning finns att hyra hos oss. Lokala fiskeguider och fisketurer med större båt utrustad för trollingfiske.

Nimmerns FVOF

Sommar och vinterfiske, meteArter: Gädda, aborre, mört, braxen, gös, ål, lake, sutare. Försäljningsställen för fiskekort: Kinda Motell i Rimforsa 0494-205 70, Frodab Rimforsa Bil och Fritid 0494-201 75, M. Pettersson 0494-230 26, H. Gustafsson 0494-610 11

Möckeln-Skirsjön

Möckeln, Skirsjön, Norrlången. Sommar- och vinterfiske.Arter: Gädda, abborre, sik, öring.Kortförsäljning: Kisa Motorservice, Frendo i Kisa, Wohlfarts Varuhall i Gullringen, Brosjögården i Ydrefors.Ingen båtuthyrning.

Jutterns-Erlångens FVO

Sommar- och vinterfiske i sjön Juttern, Erlången och Stångån. Gös, abborre, sutare, braxen m fl. På följande platser kan fiskekort köpas:Sture Johansson Äpplerum 0494-302 49, 070-225 83 05

Hemsjön och andra sjöars FVO

Sommar- och vinterfiske i sjöarna Hemsjön, Kuttgölen, Bjerken, Överskjulen, Nerskjulen, Velen, samt Stora och Lilla Klevsgölen. Fiskarter: Abborre, gädda och vitfisk.Fiskekortsförsäljning: Kisa Motorservice, Kisa 0494-128 50, Hornåbergs Camping 0494- 303 57.

Hargsjöns FVO

Sommar-och vinterfiske i Hargsjön.Arter: Abborre, braxen, gädda, sutare, mört.Kortförsäljning: Nils Gustavsson 0494-715 79, Lars Nilsson 0494-104 28, Kinda Turistbyrå 0494-194 10, Frendo (fd Statoil) Kisa 0494-105 21.Båtuthyrning: Nils Gustafsson Östorp 0494-715 79.

Vägbeskrivning:

Från Kisa vägen mot Ulrika, efter 2 km sjön på höger sida.

Gransjön, Rimforsa fiskeklubb

Gransjön ligger naturskönt i ett skogsområde. Inplanterad ädelfisk, regnbåge och öring.Klubben sätter ut mellan 800 - 1000 kg fisk/ år i Gransjön. De senaste åren har vi haft 600 - 700 besökare.

Gransjön, Rimforsa fiskeklubb

Gransjön ligger naturskönt i ett skogsområde. Inplanterad ädelfisk, regnbåge och öring.Klubben sätter ut mellan 800 - 1000 kg fisk/ år i Gransjön. De senaste åren har vi haft 600 - 700 besökare.

Glimmingens FVO

Sommar- och vinterfiske i sjön Glimmingen.Arter: Gädda, abborre, mört, nors, lake, siklöja.Fiskekortförsäljning: Frendo (fd Statoli) Kisa 0494-105 21, Kisa Motorservice 0494-128 50. Ingen båtuthyrning. Glimmingen är även en kommunal badplats med grillplats, parkering och torrdass.

Björkerns FVO

Sommar- och vinterfiske i sjön Björkern.Arter: Abborre, bergsimpa, björkna, braxen, gädda, gärs, lake, löja, mört, nors, röding, sarv, siklöja.

Blomsfors/Tyrisfors

Sommarfiske, kraftverksreglerat vatten, i Stångån mellan kraftstationerna i Blomsfors och Tyrisfors. Området är 12 hk.Fisksorter: gädda, abborre, vitfisk. Fiskekortsförsäljning: Hornåbergs Camping i Horn, Klas Asklöf Flarkavägen 6 i Horn.

http://www.ostergotland.info/Municipality.aspx?m=29579&wc=33583

Föllingesjöarna

Sommar- och vinterfiske i sjöarna Övre och Nedre Föllingen.Arter: Gädda, abborre, lake, braxen.Kortförsäljning: Frendo (fd Staoil) Kisa 0494-105 21, Kisa Motorservice 0494-128 50, Kisa Cykel och Sport 0494-712 11, Pinnarps Camping 0494-430 88 (Sommartid).

Nysjöns Fiske och Konferens

Kräftfiske samt Ädelfisk.

Viktig Information.

Sjukdom eller skada

Om du blir Sjuk eller av annan anledning behöver uppsöka läkare vänder du dig till Kisa Vårdcentral på Danbomsväg 2.

Sjukvårdsupplysningen når du på telefon +46 1177

Vid akut sjukdom eller skada ring +46 112

Apoteket i Kisa, Stora Torget 2. telefon +46 (0) 771 76 07 60

Kinda kommun, Stora Torget 5, Kisa. telefon +46 (0) 494 190 00

Polis, Stora Torget 5A, Kisa. telefon +46 (0) 494 114 14

Kinda Taxi telefon +46 (0) 494 128 00

 
$('#dialog_link, ul#icons li').hover( function() { $(this).addClass('ui-state-hover'); }, function() { $(this).removeClass('ui-state-hover'); } ); });